diumenge, 23 de setembre del 2012

PI



Nom científic: Pinus sp.

Part utilitzada: Les gemmes, fulles i branques joves de diferents espècies de Pinus: P.pinaster, P. palustris Miller, P. elliotti Engelm, P. sylvestris L., P nigra J.F. Arnold, P. halepensis Miller, entre d’altres.
Picnogenol, extracte fenòlic de l’escorça de P. matítima

Principis actius
Fulles i gemmes:
-   Trementina, composta bàsicament per hidrocarburs monoterpènics
-   Oli essencial de pi, conté un 1,5-5% de bornil acetat
-   Escorça; oligomers proantocianídics (5%), trementina (oli essencial, 15-30%; resines, 70-85%, tanins). Picnogenol o extracte d’escorça de pi marítim.
-   Pycnogenol:Polifenols flavònics monoterpens i oligomèrics (proantocianidines)
  
Acció farmacològica
Branques joves: Per via interna com a expectorants i mucolítics; per via externa com a codjuvants en el tractament de les afeccions musculo-esquelètiques

Oli essencial:Mucolític i expectorant

Trementina: Rubefacient

Escorça: la principal acció és antioxidant. Acció sobre diferents factors implicats en la salud cardiovascular
Inmunomodulador, antiinflamatori, lipolític i hipoglucemiant

Indicacions

Tant les gemmes de pi, com l'oli essencial de les fulles i l'oli de trementina s'utilitzen a nivell intern en les afeccions de les vies respiratòries altes i en ús extern ajuda en les afeccions musculars o neuràlgiques.

Pycnogenol:
- Té un efecte positiu en els processos patològics iniciats o agreujats per l’efecte dels radicals lliures
- Acció sobre diferents factors implicats en la salud cardiovascular
- Recomenat en múltiples situacions patològiques, insuficiència crònica,  enrampades musculars, úlceres venoses, prevenció de la formació de trombes en vols de llarga durada, microangiopatess diabètiques, retinopaties. Com a antioxidant, en la millora de la funció cognitiva, en casos de lupus eritematòs sistèmic, en processos asmàtics, en disfunció erèctil i infertilitat masculina, en hipercolesterolemia, osteoartritis i en la síndrome de déficit d'atenció/hiperactivitat en nens.
  
Administració
Gemmes:
2-3 g/dia de la droga.
Oli de pi:
Diverses gotes amb aigua calenta (inhalacions) o varies gotes sobre l’àrea a treballar.
Oli de trementina purificat:
Diverses gotes sobre aigua calenta (inhalacions); diverses gotes sobre l’àrea a treballar, en preparacions líquides o semi-sòlides 10-50% en ús tòpic.

Contraindicacions
Oli essencial de les fulles de pi, oli de trementina purificat: embaràs, lactància, nens menors de sis anys, asma alèrgic, pacients amb gastritis, úlceres gastroduodenals, malalties neurològiques (oli essencial per via oral).

Precaució
Oli essencial de fulles de pi i oli de trementina: precaució amb nens menors de sis anys; evitar les radiacions solars després de la seva aplicació, no aplicar en zones extenses de la pell.
La infusió de fulles i la decocció de l’escorça, millor administrar-la junt amb els àpats principals.
Precaució amb pacients amb diabetis, també els tractats amb anticoagulants o medicació anti-hipertensiva i en els afectats per malalties inmunològiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada